Asbestattest & -inventarisatie

Woningen en gebouwen van vóór 2001 moeten bij verkoop een asbestattest hebben. Immocer biedt professionele asbestinventarisaties en -attesten, volledig volgens de wettelijke normen.

Asbestattest - Immocer

Contactopname binnen 48u

Gecertificeerd experte:  ORG-B5YT5

50+ asbestattesten in 2024

Waarom een asbestattest?

Asbestattesten & asbestinventarisatie bieden talrijke voordelen, zowel op het gebied van waardebehoud als wettelijke naleving van de regels.

Wettelijke naleving

Helpt eigenaars & verkopers te voldoen aan nationale en Europese regelgeving. Zo vermijd je hoge boetes.

Veiligheidsgevoel

Identificatie zorgt voor een veiligere woon- of werkomgeving, vrij van de gezondheidsrisico's die asbest kan veroorzaken.

Waardebehoud vastgoed

Door een professioneel beheerd asbestverwijderingsplan te hebben, kan de waarde van het eigendom worden verhoogd.

Veiligheid

Identificatie zorgt voor een veiligere woon- of werkomgeving, vrij van de gezondheidsrisico's die asbest kan veroorzaken.

Waardebehoud

Door een professioneel beheerd asbestverwijderingsplan te hebben, kan de waarde van het eigendom worden verhoogd.

Wetgeving

Helpt eigenaars & verkopers te voldoen aan nationale en Europese regelgeving. Zo vermijd je hoge boetes.

50+ tevreden klanten

"Zeer tevreden"

Zeer tevreden van de geleverde service! De service van Kris is zeer professioneel, vriendelijk en correct. Bedankt voor alles!

Philippe Dujardin

"Vlot verlopen"

Alles is erg vlot verlopen. Duidelijke info voor en tijdens het bezoek, snelle afhandeling nadien en tegen een correcte prijs. Aan te raden 👍

Bart Fore

"Zeer blij"

Kris is professioneel, correct, duidelijk in haar communicatie en steeds vriendelijk. Prijs is marktconform. Zeer blij ...

Samy Kahlouche

Zo werkt het

01


Aanvraag

Neem contact met ons op via onze website, per telefoon of via e-mail. Indien je over digitale plannen van de woning beschikt, kan  je deze steeds opsturen. Ik contacteer je doorgaans altijd binnen de 48u.

02


Opdracht

Wanneer je akkoord gaat met onze diensten, vragen wij je om een opdrachtformulier in te vullen. Dit formulier bevat essentiële informatie. We plannen ook een afspraak in voor het plaatsbezoek.

03


Plaatsbezoek

We inspecteren alle ruimtes op asbest. Indien nodig nemen we monsters van asbestverdachte materialen die door een erkend labo worden onderzocht. Plannen, facturen of offertes van verbouwingen leg je best al klaar.

04

Asbestattest

De stalen worden onderzocht door een erkend labo. Alle verzamelde informatie wordt vervolgens verwerkt in een OVAM-database. Je ontvangt het asbestattest digitaal. Een papieren versie kan op aanvraag.

Asbestattest - Immocer

Wat is een asbestattest?

Een asbestattest is een officieel document dat de aan- of afwezigheid van asbest in een gebouw aantoont na een professionele asbestinventarisatie door een gecertificeerde expert zoals Immocer. 

Dit attest is cruciaal voor het waarborgen van de veiligheid van gebouwen en is een belangrijk document bij de overdracht van vastgoed.

Wetgeving asbest in België

Wetgeving in België

In België is de regelgeving rond asbest strikt en gericht op het beschermen van de volksgezondheid en het milieu.

Voor particulieren geldt dat bij de verkoop van gebouwen die vóór 2001 zijn gebouwd, een asbestattest vereist kan zijn.

Dit maakt deel uit van de bredere Vlaamse regelgeving die streeft naar een asbestveilig Vlaanderen tegen 2040.

Belangrijke punten asbestwetgeving België

Belangrijke punten

  • Verplicht Asbestattest: Vanaf 2022 is het voor bepaalde gebouwen verplicht om bij verkoop een asbestattest te overleggen dat de status van asbest in het gebouw aangeeft.
  • Asbestinventarisatie: Deze inventarisatie moet worden uitgevoerd door een erkende asbestdeskundige, zoals Immocer, die zorgt voor een nauwkeurige beoordeling en documentatie.
  • Asbestverwijdering: Als er asbest wordt gevonden, moet het op een veilige manier worden verwijderd volgens de voorgeschreven regels en richtlijnen om gezondheidsrisico's te minimaliseren.

Tarieven

Hieronder een overzicht van onze tarieven voor asbestinventarisatie & asbestattesten.

(Half)open bebouwing

€530 excl. btw

tot 250m²

2 stalen incl.

Niet inbegrepen
  • €1 per extra m²
  • Bijkomende staalname en analyse (€45/staal)
  • Opmaken plan voor bovenvermelde m²: €35
  • Gemeenschappelijke delen niet inbegrepen
  • Verplaatsingskosten (buiten straal 20km)

Regio's

Immocer is in heel Vlaanderen actief, maar in een straal van 20km rond Deinze rekenen we geen verplaatsingskosten.

Asbestattest De Pinte
Asbestattest Tielt
Asbestattest Kortrijk
Asbestattest Waregem
Asbestattest Drongen
Asbestattest Zulte
Asbestattest Deinze

FAQs

Is een asbestattest verplicht bij de verkoop van een woning in België?

Ja, vanaf 2022 is het voor eigenaars verplicht om een asbestattest te voorzien bij de verkoop van residentiële gebouwen die vóór 2001 zijn gebouwd. Deze maatregel helpt om kopers te informeren over de aanwezigheid van asbest en omvat zowel publieke als particuliere gebouwen.

Wie mag een asbestattest opstellen?

Alleen erkende asbestdeskundigen mogen een asbestattest opstellen. Deze deskundigen hebben een specifieke opleiding en certificering ontvangen om asbest veilig te identificeren en te beoordelen.

Hoe lang is een asbestattest geldig?

Een asbestattest is in principe 10 jaar geldig. Echter, de geldigheid kan worden verkort tot 5 jaar als er asbesthoudende materialen met een hoog risico worden gevonden. Bij grote renovaties of wijzigingen aan het gebouw wordt aanbevolen een nieuw attest aan te vragen.

Kan ik een huis kopen zonder asbestattest?

Hoewel het technisch mogelijk is een woning zonder asbestattest te kopen, is het vanaf 2022 wettelijk verplicht voor de verkoper om dit attest te voorzien bij de verkoop van oudere gebouwen. Kopers dienen voorzichtig te zijn bij het kopen van eigendommen zonder een geldig asbestattest.

Asbestattest & -inventarisatie?

Heb je vragen over asbestinventarisatie of asbestattesten? Of wil je meteen een offerte aanvragen? Neem contact op & Kris Holvoet van Immocer contacteert je binnen 48 uur.

Asbestattest & epc-certificaten - contact

Contactopname binnen 48u

Gecertificeerd experte:  ORG-B5YT5

50+ asbestattesten in 2024